Aktuelnosti

NOBELOVA NAGRADA POTVRDA DA POVEĆANJE MINIMALCA NE VODI VEĆOJ NEZAPOSLENOSTI

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju dodatno je razbila decenijama staru zabludu da povećanje minimalnih plata ide na teret radnih mesta.

Kanadski stručnjak za tržište rada Dejvid Kard, istraživač prestižnog Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) je još početkom devedesetih dokazao da povećanje minimalne cene rada ne vodi nužno većoj nezaposlenosti. Za taj svoj rad je Kard odlikovan Nobelovom nagradom za ekonomiju.

Ovaj ugledni kanadski ekonomista nagradu deli sa američkim profesorom Džošuom Angristom sa Masačusetskog instituta za tehnologiju i Gvidom Imbensom, koji potiče iz Holandije, a radi na američkom Univerzitetu Stanford. Njih dvojica su nagrađena za „metodološki prilog analizi kauzaliteta".

Nagrada je dodeljena za istraživanje tokom 90-ih godina prošlog veka čime su empirijski pokazali da, ideja koju su proturali konzervativni ekonomisti kako veća minimalna plata znači manji broj radnih mesta, nije zasnovana na činjenicama.

Opširnije...

Inspektori kao tajni kupci

Тржишни инспектори, имитирајући потрошаче, успевају да ухвате на делу особе и трговце који нерегуларно послују. Како сазнају "Новости", метод прикривене куповине који је прописан законима, највише су примењивали код продаваца дувана, одеће и обуће, као и приликом уговарања занатских услуга, изнајмљивања станова и оглашавања астролога.

У Министарству трговине, објашњавају да се ово изузетно средство, када инспектори у улози купца пазаре робу или услугу у физичким или онлајн продавницама, примењује само ако на други начин не могу да се обезбеде потребни докази или би то било веома отежано. Користи се у ситуацијама када постоји основана сумња да нека особа продаје робу или пружа услуге, а није регистрована за ту делатност, као и у случају ако регистровани трговац не издаје рачуне. Они који крше прописе увек се изненаде када буду ухваћени на делу, пишу Новости.

- Питају шта је то прикривена куповина и да ли су они први које инспектори контролишу - наводи Урош Кандић, државни секретар у Министарству. - Потребно је да им се објасни о којој методи се ради и у којој ситуацији се примењује.

Opširnije...

Minimalac veći za 9,4%

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je nakon sednice Socijalno –ekonomskog saveta (SES) rekao da će minimalna cena rada u 2022. godini iznositi 35,012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto, uz povećanje neoporezivog dohotka sa 18.300 na 19.300 dinara, kao i uz umanjenje doprinosa na teret poslodavaca za PIO fond od 0,5 odsto. 

Pored ministra finansija, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, predstavnika poslodavaca i zaposlenih, sednici SES prisustvovala je i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Mali je na konferenciji za novinare posle sastanka naglasio da je važno da srpska privreda nakon svakog razgovora o minimalnoj zaradi ide napred, da se održava puna zaposlenost, a da konkurentnost i efikasnost rada privrede ne zaostaju. 

„Od 2017. godine imamo kontinuitet rasterećenja privrede kada su porezi i doprinosi na plate u pitanju. Tada je opterećenje na zarade bilo 64 odsto, a od sledeće godine će biti 61,1 odsto. To smanjenje doprinosi daljem zapošljavanju, otvaranju novih radnih mesta, doprinosi rasterećenju rada, kako bi se nastavila politika zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti u Republici Srbiji“, naveo je on. 

Napomenuo je da srpska privreda raste uprkos pandemiji i najvećoj ekonomskoj krizi ikada. 

Opširnije...

U „APTIVU” PRIZNALI GREŠKU, RADNO VREME VRAĆENO SA 12 NA 8 SATI

 

Po nalogu Republičkih inspektora rada, poslovodstvo fabrike „Aptiv“ Leskovac još juče je donelo odluku da radno vreme vrati sa 12 na 8 sati, a danas je u razgovoru sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca Srbije priznalo da je napravljena greška.

Predsednik tog granskog sindikata Zoran Marković rekao je medijima, posle razgovora s poslovodstvom ispred ove fabrike, da će se od 5. jula uvesti osmočasovno radno vreme i da su dati dodatni bonusi.

Opširnije...

STARI ODMOR - DO KRAJA JUNA 2022

Odlična vest za zaposlene - stari godišnji odmor moći će da se koristi do kraja juna 2022. Do sada je ovaj zaključak Vlade važio samo za zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. "I ja se nadam da ću i ja otići na godišnji odmor, pošto nisam bio godinu i po dana. Ja ću u julu/avgustu pet dana, otići ću u neki riobolov, lov..."

Opširnije...
Subscribe to this RSS feed

Ulogujte se